ОТГОВОР                                                        от ТАТЯНА ДОНЧЕВА ДАНЧЕВА                                                          Директор на ПГ по туризъм

...
                                                                   ОТГОВОР                                                        от ТАТЯНА ДОНЧЕВА ДАНЧЕВА                                                          Директор на ПГ по туризъм
Коментари Харесай

Никой не може да уронва авторитета на едно успяващо училище

                                                                   ОТГОВОР

                                                       от ТАТЯНА ДОНЧЕВА ДАНЧЕВА

                                                         Директор на ПГ по туризъм

                                                          “Д-р ВасилБерон ” - гр. Велико Търново

по отношение на поместената публикация със заглавие " Скандал с непристоен жест на дванадесетокласничка стигна до МОН ”
 

                              „ НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА УРОНВА АВТОРИТЕТА НА ЕДНО УСПЯВАЩО УЧИЛИЩЕ ”

В отговор на подадената тъжба декларирам, че същата е неоснователна и недоказана.

Заповедта е законосъобразно издадена. В нея са посочени:

- каква санция е наложена;

- на какво съображение е издадена;

- какъв е мотива за налагането;

- по кое време влиза в действие.

 Преди да бъде издадена Заповедта беше призован Педагогически съвет на 23.02.2017 год., като на него участваха 31 от членовете на ПС. На този ПС се прегледа и предлагането за наказване на ученичката Теодора Даскалова. В т.1 от Протокола в детайли е разказано, за какво се желае наказването на ученичката, а точно – за това, че тя пред учебната постройка с забележим надпис на учебното заведение и трите флага – на Република България, на Европейския съюз и на гр. Велико Търново е посочила междинен пръст, след което си е направила фотография и я е разгласила в обществената мрежа.

 С това си деяние, тя е нарушила член 172, алинея 1, т. 2 от ЗПУО. Освен, че е нарушила този текст от ЗПУО, с това си деяние тя е посочила освен пренебрежение към учебното заведение, в което учи, а и към трите флага, сложени на фасадата. В заповедта категорично е маркирано, че наказването се постанова за несъблюдение на отговорностите, избрани в ЗПУО. Тези отговорности в детайли са разказани в член 172 от този закон, т. е. в заповедта не липсват претекстове. Незнанието на закона не оправдава. В заповедта съзнателно не е маркирано действието, осъществено от ученичката, за опазване на нейната чест и достолепие.

 Не дава отговор на истината, изложеното в жалбата, по отношение на откриването на процедура по налагане на глобата. Независимо от обстоятелството, че ученичката на 29.10.2016 год. е навършила 18 години, т.е. е била пълнолетна към осъществяване на нарушаването, съответно е известен бащата Йордан Даскалов, като същият е поканен да участва на Педагогически съвет на 23.02.2017 год. от 18.30 ч., което категорично е маркирано в едно от персоналните пояснения на ученичката, входирано под № 3244 на 21.02.2017 година В това пояснение тя персонално се е подписала, след извършения диалог с родителя си, в който той е известен. Като в същите пояснения е показала телефона на татко си и електронната поща, на които да бъде уведомяван. Бащата на ученичката е и персонално известен от мен, в качеството ми на шеф с писмо на посочената е-поща. Навършвайки пълноправие, ученичката става независима и не е належащо някой да я съставлява или да дава единодушие за осъщественото от нея. Това условие касае малолетните деца до 14 години и малолетните от 14 до 18 години.

 Не дава отговор на истината и изнесеното в жалбата, че ученичката не е била изслушана в наличието на психолог. Видно от Протокола от извършеното съвещание на Педагогически съвет е, че е участвал педагогичен консултант, която е психолог и в нейно наличие Теодора Даскалова е била изслушана, както на извършения Педагогически съвет, по този начин и при диалога с шефа на учебното заведение.

 По отношение на изказванието, че ученичката Теодора Даскалова не е допускана до образователни часове, настоявам, че и досега същата взе участие в образователния развой, за което има и писмени доказателства – копия на страниците от Дневника на класа, тестови изпитвания, направени от ученичката за последните две седмици /от 27.02.17 година до 10.03.2017 г./.

 Считам, че издадената от мен заповед е в цялостно сходство с задачите на закона. Санкцията наложена на ученичката е освен пропорционална на осъщественото от нея, само че апелирам да имате поради и, че част от присъствалите учители на съвещанието на Педагогическия съвет предложиха тя да бъде преместена в друго учебно заведение, която глоба е по-тежка от наложената.

 Не може едно учебно заведение, което образова децата освен за експерти в съответната област на стопанската система, а и като почтени жители, да си затвори очите и с лека ръка да пропусне това деяние осъществено от ученика. Ако не беше наложена глобата, това би дало мотив и на останалите възпитаници да правят дейности, с които да накърняват престижа на учебното заведение, като институция. Педагогическият съвет смята, че българското учебно заведение и националните знаци би трябвало да бъдат зачитани.

Препис от сегашния отговор ще бъде изпратен до другата страна по жалбата.

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР